in Registreren

Klim-en Bergsport

Klimsport
Klimsport is een fysieke activiteit die kan worden uitgevoerd op hellingen zoals bij heuvels, bergen of de trappen in een gebouw. Men kan ook in een paal of een boom klimmen, of langs de muur van een gebouw.Onder klimsport wordt doorgaans die discipline binnen de bergsport in ruimere zin bedoeld, waarbij ook de armen en handen worden gebruikt en waarbij vooral ook de kracht in handen en vingers van belang is en welke uit veiligheidsoogpunt niet zonder training of voorbereiding kan worden beoefend.Dit ter onderscheiding van het bergwandelen, waarbij doorgaans niet de armen en handen worden gebruikt en dat, afgezien van de vereiste lichamelijke conditie en de juiste uitrusting (met name het schoeisel), door de meeste mensen kan worden beoefend.

Bergsport
Bergsport of alpinisme is het beklimmen van bergen als sport, en kan rotsklimmen en ijsklimmen omvatten. De beklimming van de Mont Aiguille in juni 1492 door de Franse kapitein Antoine de Ville is de eerste gedocumenteerde beklimming van een berg met als enige doel om te top te bereiken, en wordt daarom gezien als de geboorte van de discipline.Het alpinisme onderscheidt zich van andere vormen van sportklimmen door de voldoening niet te zoeken in de fysieke uitdaging maar in het bereiken van de bergtop.
 
Bij het beklimmen van een berg worden meerdere natuurlijke hindernissen bedwongen en beklommen. Dit kunnen rotswanden, ijswanden, gletsjers, puinvelden of alpenweides zijn. Naast de gebruikelijke klimtechnieken zijn hierbij ook kennis van weerkunde, gletsjerkunde, reddingstechnieken, oriëntatie en een uitstekende conditie nodig.In de volksmond wordt de term alpinisme soms gebruikt voor alles wat met klimmen te maken heeft.