in RegistrerenZelfverdediging
Zelfverdediging is eenhandeling, waarbij individuen hun lijf of eer kunnen beschermen tegen dreigingen.
Er zijn verschillende vormen van zelfverdediging, waaronder fysieke, verbale en educatieve zelfverdediging.
Fysieke zelfverdediging betreft het toepassen van geweld om dreigingen van buitenaf te weren. Dit geweld kan op gewapende of ongewapende wijze worden toegepast. Bij gewapende zelfverdediging kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld gummiknuppels, ploertendoders of vuurwapens. In Nederland zijn deze wapens opgenomen in de Wet wapens en munitie en verboden. Ongewapende zelfverdediging kan worden uitgeoefend door het toepassen van gevechts- of bevrijdingstechnieken uit verschillende vechtkunsten, vechtsporten of zelfverdedigingscursussen

Soorten zelfverdedigingssystemen
Er bestaan tientallen verschillende soorten vechtsporten en zelfverdedigingssystemen.
Het meest gebruikte en toegepaste zelfverdedigingssysteem, waarin defensie en beveiligings personeel wereldwijd in getraind wordt is Krav maga. Krav maga is een verdedigingssysteem afkomstig uit Israel.

Kenmerkend voor Krav Maga is dat training vaak plaatsvindt met zeer uiteenlopende realistische situaties, zoals een ontvoeringssituatie, gevaar 's nachts, aanvallen op een belangrijk persoon, aanvallen met een vuurwapen of mes enz. Ook wordt getraind in stress situaties en aanvallen door meerdere personen tegelijk. Ook in Nederland is Krav maga in toenemende mate een onderdeel aan het worden van de opleiding tot politieagenten en militairen.